Tehnologie de cultura a verzei in camp

Vineri, 22 mar 2013
VARZA ALBA DE CAPATANA --  BRASSICA OLERACEA  L.

Importanta culturii.   

Varza alba se cultiva pentru capatani care se utilizeaza in alimentatie in stare proaspata sau murata sub forma de salate si  la prepararea unor mancaruri.
Varza alba este raspandita in majoritatea regiunilor de pe glob, cu clima temperata, subtropicala sau chiar tropicala.

Exigente ecologice.

Temperatura optima de crestere a plantelor este de 15-20’C,  minima 2-3’C , iar maxima 30’C, Semintele incep sa germineze la 3-4’C,  iar temperatura optima de 18-20’C .
Cerintele fata de umiditate sunt mari. Consumul zinic de apa este variabil , de la 0,2-0,4 l  pana la 2-2,5 l pe planta, in functie de faza de vegetatie.
Cerintele fata de lumina sunt moderate.
Varza are cerinte ridicate fata de sol. Rezultate bune se obtin pe solurile bine structurate , fertile, care retin apa. Reactia solului trebuie sa fie neutra spre usor alcalina (pH=6,5-7,8). Pentru cultura verzei trebuie evitate solurile acide care favorizeaza atacul de hernie  ( Plasmodiophora brassicae ).
Nutritia minerala. Consumul specific este de 3-3,5kg N, 0,9-1,2 kg P2O5, 4-5 kg K2O, 5,-5,8 kg CaO, 0,4-0,6 kg MgO, pentru o tona de capatani.

Tehnologia de cultura in camp. 
 
Cultura verzei de capatana se amplaseaza pe terenuri nivelate, irigabile, cu soluri mijlocii spre usoare (cultura timpurie) sau mijlocii spre compacte (culturile de vara-toamna), fertile (3-4 % humus), cu reactive neutra spre usor alcalina.
 
Pregatirea terenului incepe din toamna  cand se fertilizeaza cu 20-30 t/ha gunoi de grajd, bine descompus, 300-400 kg/ha superfosfat si 100-150 kg/ha sare potasica  si care, se incorporeaza in sol , cu aratura adanca, la 28-30 cm.
Primavara aratura se grapeaza, se administreaza 100-150 kg/ha azotat de amoniu sau 200-250 kg/ha Complex III. Pentru combaterea buruienilor se erbicideaza la pregatirea patului germinativ cu Dual 500 EC, 3-4 l/ha. Imediat dupa aplicare se incorporeaza erbicidul in sol, cu grapa cu discuri sau cu combinatorul.

Producerea rasadului are loc in rasadnite calde.
Semanatul se face la sfarsitul lunii ianuarie pana la inceputul lunii februarie, folisind 400-600 g samanta pentru rasadul necesar la un hectar de cultura (10-12g samanta la m2). Se poate semana si in sere inmultitor. Cand plantele au 1-2 frunze adevarate se repica in ghivece sau cuiburi nutritive in perioada de producere a rasadurilor acestea se uda cu cantitati moderate de apa, se face aerisirea frecventa, o fertilizare cu ingrasaminte complexe (0,1-0,2%) si 2-3 tratamente pentru a preveni caderea plantutelor si mana. Cu 2-3 saptamani inainte de plantare rasadurile se calesc, prin descoperirea completea in timpul zilei si in noptile fara inghet.
Plantarea rasadurilor se realizeaza in luna martie pana la inceputul lunii aprilie, cand in sol se relizeaza 8 C si pentru 2-3 zile nu se prevad ingheturi. Pe teren nemodelat se planteaza la distanta de 50-60 cm intre randuri si 30 cm intre plante pe rand, iar pe teren modelat la 70-75/25 cm.
Lucrarile de intretinere  constau in completarea golurilor, 2 prasile mecanice si 1-2 prasile manual pe rand. La 3-4 saptamani de la plantare se administreaza 150 kg/ha azotat de amoniu si 80-100 kg/ha sare potasica. Irigare se va face cu sistem de irigar eprin picurare sau prin aspersiune.
Combaterea bolilor si daunatorilor se are in vedere tot timpul perioadei de vegetatie.   Principalele boli intalnite la varza sunt : mana (Peronospora brassicae) si hernia verzei (Plasmodiopfora brassicae), iar dintre daunatori pagube importante produc : puricii cruciferelor (Phylltreta sp. );  plosnitele verzei (Euriderma sp. ); paduchele cenusiu al verzei (Brevycorine brassicae); musca verzei (Delia brassicae) si fluturele alb al verzei (Pieris brassicae).  
Recolatarea incepe in a doua decada a lunii mai, in zonele de campie si la inceputul lunii iunie, in celalalte regiuni.


Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea